Közeleg a kamarai hozzájárulás fizetési kötelezettség esedékessége, melynek határideje 2022. március 31.! Ha még nem rendezték a 2022. évi kamarai hozzájárulás összegét, akkor azt eddig a napig még következménymentesen megtehetik.

A gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény előírásai alapján a gazdálkodó szervezetek kötelesek a kamarai nyilvántartásba vételüket kezdeményezni, valamint a kamarai közfeladatok ellátásához évente 5.000 Ft kamarai hozzájárulást kell fizetni. A 2022. évi kamarai hozzájárulás megfizetésének határideje 2022. március 31.

A civil szervezetek számára továbbra sem kell kamarai hozzájárulást fizetni. Ezen kívül azoknak sem kell az általános kamarai hozzájárulást megfizetni, akik agrárkamarai tagsággal, vagy más kötelező-, hivatalos kamarai tagsággal rendelkeznek (például: ügyvédek, orvosok) és ott kamarai tagdíjfizetési kötelezettségük áll fenn.

A fizetési kötelezettségükről a kamarák értesítést nem küldenek, arról számlát sem állítanak ki, azonban ha valaki elmulasztja a kamarai hozzájárulás megfizetését, akkor azt adók módjára hajtják be, illetve támogatási kérelmek esetén a kamarai tartozással rendelkező gazdálkodók esetén a támogatások megtagadhatók.

Azon vállalkozók esetén, akik a teljes 2022. évben szüneteltetni kívánják a tevékenységüket nem kell megfizetni a kamarai hozzájárulás összegét.

A 2022. évre esedékes kamarai hozzájárulást nem az eddigiek szerint a területileg illetékes kamarának, hanem a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának kell megfizetni, a Gránit Banknál vezetett 12100011-10639683 számú bankszámlára.

Kedvezményezett: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Számlaszám: 12100011-10639683

Utalandó összeg: 5.000 Ft

A közleményben fel kell tűntetni a társaság/vállalkozás adószámát és a  „kamarai hozzájárulás” szöveget.

Az egyes kamarák honlapján esetlegesen elérhető bankkártyás fizetés is, melyről a kamarák honlapján lehet tájékozódni.

Bővebb információ a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara honlapján (https://mkik.hu)  vagy az illetékes kamara honlapján érhető el.

A korábbi évek fizetési kötelezettségeit érintő elmaradásokat továbbra is a területileg illetékes kamara felé kell rendezni.